4 lekkere salades voor warme dagen
Als de temperatuur stijgt, maak dan een van deze verfrissende koude salades. Ze zijn perfect voor een hete zomerdag zoals vandaag!
Spek avocado salade
Ingrediënten
- 3/4 kop extra vierge olijfolie
- 1/4 kopje rode wijnazijn
- 4 theelepels suiker
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel Dijon-mosterd
- 1 bos romaine, gehakt (ongeveer 12 kopjes)
- 3/4 gr spekreepjes, gekookt en verkruimeld
- 3 middelgrote tomaten, in stukjes
- 1 middelgrote rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
- 3 medium rijpe avocado's, geschild en in blokjes
- 2 eetlepels citroensap
- 1 kopje verkruimelde Gorgonzola of feta kaas
Bereiding
- Doe de eerste 6 ingrediënten in een pot met een goed sluitend deksel; goed schudden tot het gemengd is. Koel tot je gaat serveren.
- Meng in een grote kom: romaine, spek, tomaten en ui. Doe er de avocado’s bij en gooi er wat citroensap over. Voeg dit toe aan de salade. Bestrooi met kaas.
- Serveer met dressing, schud de pot om opnieuw te mengen indien nodig.
Pastasalade met kip en spinazie
Ingrediënten
- 800 gr ongekookte volkoren rotini
- 1/2 kop humus
- 3 eetlepels Italiaanse saladedressing
- 1/4 theelepel zout
- 1/8 theelepel peper
- 4 kopjes verse babyspinazie
- 1 kop in blokjes gesneden gekookte kipfilet
- 2 kopjes cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 blik gesneden rijpe olijven, uitgelekt
- 1/4 kop verkruimelde fetakaas
Bereiding
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking voor al dente. Giet af en spoel af met koud water.
- Combineer humus, saladedressing, zout en peper in een grote kom. Pasta toevoegen.
- Roer de spinazie, kip, tomaten en olijven erdoor.
- Bestrooi met feta. Serveer onmiddellijk.
Verrukkelijke Radijssalade
Ingrediënten
- 24 radijsjes, in vieren
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 6 groene uien, gesnipperd
- 1/2 kop dun gesneden venkelknol
- 6 verse basilicumblaadjes, in dunne plakjes gesneden
- 1/4 kop geknipte verse dille
- 1/4 kopje olijfolie
- 2 eetlepels champagneazijn
- 2 eetlepels honing
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1/2 kop gehakte walnoten, geroosterd
Bereiding
- Doe de radijsjes in een grote kom. Bestrooi met zout en peper.
- Voeg de uien, venkel, basilicum en dille toe.
- Klop in een kleine kom de olie, azijn, honing en knoflook.
- Giet over de salade en schep om.
- Dek af en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
- Bestrooi vlak voor het serveren met walnoten.
Tropische Zoete Aardappelsalade
Ingrediënten
- 1,5 kg zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 1/2-inch gesneden
- 1 middelgrote mango, geschild en in blokjes van 1/2-inch gesneden
- 1 middelgrote rode ui, in dunne plakjes gesneden
- Bak spray
- 2 eetlepels chilipoeder
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel peper
- 1/2 kopje mayonaise
- 1/4 kopje gewone Griekse yoghurt
- Eetlepels ontdooid ananassapconcentraat
- Serranopepers, zonder zaadjes en fijngesneden, nerven verwijderd
- Dun gesneden serranopeper, optioneel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Plaats de zoete aardappelen, mango en ui in een enkele laag in 2 met folie beklede ovenschalen. Doe er wat bakspray over, bestrooi met chilipoeder, zout en peper.
- Bak en draai de groenten minstens twee keer om tot ze zacht zijn. Bak ze ongeveer 35-40 minuten.
- Laat het geheel afkoelen en doe het vervolgens in een grote serveerschaal.
- Combineer mayonaise, yoghurt, ananassapconcentraat en serranopepers. Spatel de dressing door het aardappelmengsel.
- Dek het geheel af en koel het minimaal 1 uur. Serveer koud.
- Bestrooi met gesneden serrano.