De gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel
Fermentatie is momenteel een van de populairste voedseltrends, maar waarom al die ophef over deze oude methode van voedselconservering?
Gefermenteerde voedingsmiddelen maken al deel uit van ons dieet sinds onze voorouders het idee kregen dat fermentatie helpt om voedsel te bewaren. Met de komst van conserven, koelen en vriezen raakte het uit de gratie. Maar nieuwe bevindingen over de mogelijke rol ervan bij het bevorderen van gezonde darmbacteriën hebben deze beproefde methode om voedselbederf een halt toe te roepen in de schijnwerpers gezet. Sommige deskundigen beweren nu zelfs dat gefermenteerde voedingsmiddelen moeten worden opgenomen in officiële voedingsrichtlijnen.
Volgens een recensie in Critical Reviews in Food Science and Nutrition kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen helpen om het cholesterol te verlagen, de immuniteit te verbeteren, de ontwikkeling van kanker te helpen tegengaan, te beschermen tegen allergieën, atherosclerose (verharding en vernauwing van de slagaders), diabetes, osteoporose en obesitas en verlichten de symptomen van lactose-intolerantie (gevoeligheid voor de melksuiker, lactose).
Het is nogal een lijst. Naast de meer exotische of ongebruikelijke voedingsmiddelen zoals het Koreaanse kimchi, Duitse zuurkool of de op melk gebaseerde kefir van de Kaukasische bergen, zijn er verschillende alledaagse voedingsmiddelen dichter bij huis die dezelfde gezondheidsvoordelen hebben.
5 gefermenteerde voedingsmiddelen om op het menu te zetten
Brood
In Zuurdesembrood zitten wilde gisten die in de lucht zweven en melkzuurbacteriën die van nature in bloem voorkomen om het deeg te laten rijzen. Dit helpt bij het stabiliseren of verhogen van het gehalte aan voedingsstoffen, zoals folaten en vitamine E – gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen en beroertes – en het verbeteren van de biologische beschikbaarheid van mineralen zoals magnesium, die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel.
Roggezuurdesem kan bijzonder beschermend zijn tegen diabetes type 2 en hartaandoeningen dankzij bepaalde bloedglucosebalancerende aminozuren en biologisch actieve kleine eiwitfragmenten die tijdens de fermentatie worden geproduceerd.
In massa geproduceerde commerciële zuurdesembroden zijn echter niet altijd het echte werk: zoek een ambachtelijke bakker, een plaatselijke bakkerij of maak er zelf een.
Kaas
Kaas en andere gefermenteerde zuivelproducten - denk aan yoghurt, kefir, karnemelk - hebben enkele van de grootste gezondheidsvoordelen, vooral voor het hart en de hersenen. Blauwe, schimmelgefermenteerde kazen worden als bijzonder hartvriendelijk beschouwd. Experts suggereren zelfs dat dit de Franse paradox gedeeltelijk kan verklaren, het feit dat, hoewel de Fransen een dieet met veel verzadigd vet eten, ze lage niveaus van hart- en vaatziekten hebben. Hun geheim zou kunnen liggen in de werking van chemische bijproducten van de schimmel Penicillium roqueforti (ook gebruikt om Italiaanse gorgonzola, Engelse blauwe stilton en Deense blauw te maken), die werken als natuurlijke statines.
Olijven
Strikt genomen zijn olijven 'steenvruchten' (fruit met een enkele pit). Ze zijn al eeuwenlang een hoeksteen van het mediterrane dieet. Rijk aan biologisch actieve verbindingen met antioxiderende, ontstekingsremmende en hormoonachtige eigenschappen, zijn de olijven die we eten het product van fermentatie met darmvriendelijke probiotische melkzuurbacteriën en/of natuurlijke gisten. Olijvenconsumptie wordt beschouwd als een sleutelfactor voor de voordelen van het mediterrane dieet, dat het risico op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en dementie, vermindert. Er wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van zoutarme, probiotische olijven als een potentieel nieuw superfood.
Chocolade
Essentieel voor de smaak, de fermentatie van cacao of cacaobonen is de eerste stap in de productie van chocolade. Experts spreken over 'cocobiota', bijproducten van fermentatie, vanwege hun antischimmel-, cholesterolverlagende en infectiebestrijdende eigenschappen, evenals hun vermogen om korteketenvetzuren te bevorderen die helpen darmgezondheid te verbeteren. Donker en het liefst rauw is de beste keuze.
Thee
Geloof het of niet, je ochtendthee is gefermenteerd. Zwarte thee is een bron van natuurlijke antioxidanten – bijproducten die tijdens de fermentatie worden gevormd en die verantwoordelijk zijn voor kleur, smaak, smaak en aroma, evenals enkele potentiële gezondheidsvoordelen. Deze helpen bij het voorkomen van kanker, mondgezondheidsproblemen, hartaandoeningen en beroertes, en diabetes. Ze helpen ook ontgiften, de urine- en bloedstroom te verbeteren en het immuunsysteem te versterken.
Hoe verandert fermentatie voedsel?
Het verbetert de verteerbaarheid van eiwitten en koolhydraten, verhoogt het vermogen van ons lichaam om vitamines, mineralen en plantenvoedingsstoffen op te nemen en te gebruiken, en helpt om een gezonde balans van darmbacteriën te behouden. Het doodt of remt ook schadelijke bacteriën, zoals E.coli, verlengt de houdbaarheid en verbetert zowel het aroma als de smaak van voedsel.